“CAS is voor ons van extreem grote waarde. We hebben meer dan 40.000 ton aan staalplaten liggen. Vanaf de buitenkant kun je niet zien wat de kwaliteit of chemische waarden zijn van een plaat. CAS betekent voor ons kwaliteit, veiligheid en traceability gedurende het hele proces.”
Een primeur! Bij Stigterstaal, dé leverancier voor de maritieme industrie, is CAS voor het eerst gebruikt. Sterker nog, CAS is daar ontstaan. Met een focus op optimale kwaliteit, werkt Stigterstaal samen met verschillende partnerbedrijven. Ze leveren (bewerkte) staalplaten aan bij hun klanten. Zo’n plaat wordt altijd voorzien van een certificaat, waarin allerlei data staat zoals de chemische waarden. Erg belangrijk, want niet elke plaatsoort kan overal voor gebruikt worden, zeker niet in de scheepsbouw.
Al ruim 60 jaar is dit familiebedrijf dé staalleverancier voor scheepsbouwers, reparatiewerven en offshore fabricators. Zowel in Nederland als ver daarbuiten. Dankzij een oplossingsgerichte werkwijze, een no-nonsens mentaliteit en scheepsbouwstaal van superieure kwaliteit zijn ze als staalleverancier uitgegroeid tot een begrip in de scheepsbouw en offshore industrie.
Omdat kwaliteit ontzettend belangrijk is, werken ze samen met verschillende partnerbedrijven die ieder hun specialisme uitvoeren. Stigterstaal is de tussenpersoon en maakt de vertaalslag van wat de klant nu precies wil. Het bewerken: verven, snijden en vormen, besteden ze uit. “Door een koppeling van specialisten, kun je een klant pas echt goede dienstverlening geven. Je wilt alleen maar het beste,” vertelt directeur Gerben Cozijnsen.
Voorheen ging het koppelen van het certificaat aan de staalplaat via een ingewikkeld handmatig proces, wat veel tijd kostte. Daarnaast werden er makkelijker fouten gemaakt, waardoor een certificaat soms niet goed traceerbaar meer was. Dan stonden klanten bij het ophalen met een ronkende motor te wachten op hun bestelling, wat enorm veel frustratie gaf voor zowel de klant als de medewerkers. Met CAS: een innovatieve software-applicatie, is dit proces nu volledig gedigitaliseerd wat het werkproces enorm ten goede komt.
"CAS is voor ons van extreem grote waarde. We hebben 40.000 ton aan staalplaten liggen en van de buitenkant zie je natuurlijk niet wat de chemische of mechanische waarden zijn. Als je je voorstelt dat een klant een specifiek project aan het bouwen is en die daar specifieke waarden voor nodig heeft, dan is het voor ons dermate belangrijk dat wij in ons systeem al die eisen goed hebben vastgelegd. Zo kunnen wij relatief makkelijk en snel die platen pakken zodat ze ook zo snel mogelijk bij de klant liggen. Doordat wij gebruikmaken van CAS zijn wij in staat om de certificaten die wij binnenkrijgen van onze fabrieken in goede orde door te kunnen zetten naar onze eindgebruikers."
Doordat de staalplaat bij diverse partijen komt te liggen, is het materiaalcertificaat ontzettend belangrijk in dit proces. Gerben: “Het staal dat we gebruiken en waarmee gewerkt wordt, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die zijn specifiek en uniek per klant en wens.” Daarom is het voor Stigterstaal essentieel dat de processen snel en soepel verlopen, zodat de klant verzekerd is van goede kwaliteit en de correcte oplevering. “Je moet eerst weten wat de waarden zijn van een staalplaat, voor je er iets mee kunt. Als je die data al automatisch in je systeem hebt staan, maakt dat het proces een stuk efficiënter,” aldus Gerben.
Die data stond voorheen niet automatisch in het systeem. Het koppelen van het materiaalcertificaat was een ingewikkeld handmatig proces voordat CAS zijn intrede deed. “Op het moment van binnenkomst van de staalplaten moesten we nog heel veel doen. Iemand pakte de plaat en zocht daar het plaatnummer op, soms zijn die al moeilijk te vinden. Vervolgens werd het nummer genoteerd, wat doorgestuurd werd naar het kantoor. Daar kwam het op de stapel terecht van al het andere papierwerk van nummers waaraan een certificaat gekoppeld moest worden,” zucht Gerben, “Zoveel papierwerk is rampzalig, en achterstallig werk ligt dan op de loer. Soms kwam het ook voor dat de verkeerde plaat gepakt was. Na koppeling kwam je er pas achter dat de plaat de verkeerde waarden had en dan kon je weer opnieuw beginnen.”
Door de applicatie van CAS is Stigterstaal nu in staat om snel en automatisch het certificaat te vinden en te koppelen aan de juiste staalplaat. “We kunnen nu in ons ERP systeem (...) gemakkelijk en snel terugvinden welk certificaat aan de klantwens voldoet,” vertelt Gerben, “Dit kunnen we dan communiceren naar het magazijn, die vervolgens precies weet welke plaat ze moeten pakken.”
Commercieel manager Gert van der Velden vult aan: “CAS is voor ons van extreem grote waarde. We hebben meer dan 40.000 ton aan staalplaten liggen. Vanaf de buitenkant kun je niet zien wat de kwaliteit of chemische waarden zijn van een plaat. CAS betekent voor ons kwaliteit, veiligheid en traceability gedurende het hele proces.”
CAS heeft een speciaal certificaten-portal ontwikkeld voor Stigterstaal waarin alles soepel en efficiënt verloopt. Gert: “Het certificaten-portal is een makkelijke tool, waarin we alle certificaten zetten per verkooporder of project, op één locatie. Zo is het te allen tijde toegankelijk voor onze klant. Het gaat nu sneller en makkelijker. Voor ons, maar ook voor de klant.”
Gerben Cozijnsen - Algemeen Directeur
De samenwerking tussen CAS en Stigterstaal is best een bijzondere, het is namelijk hoe CAS is ontstaan. “Het startte allemaal ongeveer 5-6 jaar geleden,” vertelt Gerben, “Er was een hoop irritatie en er ging tijd verloren aan het koppelen van de certificaten aan de metaalplaten. Dit moest anders kunnen.” Met dit probleem stapte Gerben naar een softwarebedrijf. “De partij die we hadden ingeschakeld kreeg het helaas niet voor elkaar, maar Bastiaan, oprichter van CAS, was overtuigd dat het moest kunnen en heeft de software in samenwerking met iemand van ons verder doorontwikkeld.”
Naast een bijzonder ontstaan, wordt de samenwerking ook als enorm prettig ervaren. Gert: “Het zijn aardige toegankelijke mensen en het klikte al meteen.”
Voor nu biedt CAS alles wat Stigterstaal nodig heeft, maar plannen voor de toekomst worden al gemaakt. Gert sluit af: “Ik heb vaak contact met Koos, directeur bij CAS. We praten over hoe de markt in elkaar zit en hoe we elkaar in de toekomst verder kunnen helpen. Maar voor nu is het gewoon perfect.”
Wij delen graag onze kennis. Laat een terugbelverzoek achter en we bellen u terug.