Joop van Zanten Staalservice

“Met CAS Connect kunnen we sneller in productie.”

Jonathan Jacobus - Manager Quality Control

Specialist

Bij familiebedrijf Joop van Zanten Staalservice, specialist in het bewerken van staalplaten, komen er dagelijks heel wat staalplaten langs. Om de klant de garantie te geven dat er gewerkt wordt met de juiste staalplaat, moeten de staalplaten traceerbaar zijn met een uniek nummer, gekoppeld aan een materiaalcertificaat. Daar ging niet alleen veel tijd in zitten, ook lag een menselijke fout altijd op de loer. Daarom werkt Joop van Zanten Staalservice sinds kort met CAS: een innovatieve softwareapplicatie voor het digitaliseren van materiaalcertificaten.

Productie

Joop van Zanten Staalservice is totaalleverancier in bewerkingen van staalplaat door het snijden van staalplaat ‘in het dikkere segment’. Ook voor verschillende nabewerkingen, zoals bijvoorbeeld kantpersen, richten en aanbrengen van laskanten kunnen klanten bij Joop van Zanten terecht.

Bij dit familiebedrijf, dat al decennialang actief is in deze branche, wordt altijd vooruit gekeken. “We werken altijd volgens de laatste stand van de techniek. De markt vraagt om flexibiliteit en snelheid, maar ook om betrouwbaarheid en kwaliteit”, vertelt Jonathan Jacobus, teamleider inkoop bij Joop van Zanten Staalservice.

Jonathan: “We investeren steeds meer in technologie, zodat we onze klanten ook in de toekomst snel én vakkundig kunnen helpen. Zo zijn we momenteel druk bezig met digitaliseren. We willen alle kennis van alle afdelingen bundelen in één online omgeving, zodat die kennis altijd en overal beschikbaar is voor iedereen in de organisatie. Zo kunnen we onze expertise nog beter inzetten.”

 

Uitdaging

Op het gebied van digitalisering komt Joop van Zanten Staalservice dan ook regelmatig uitdagingen tegen. Eén daarvan was het koppelen van materiaalcertificaten aan staalplaten. “Materiaalcertificaten zijn voor ons heel belangrijk”, zegt Jonathan. “Door middel van materiaalcertificaten kunnen we aantonen dat we alleen producten van kwaliteit leveren. Alle staalplaten die bij ons binnenkomen zijn namelijk traceerbaar met een uniek nummer dat aan het certificaat gekoppeld wordt.” En dat is belangrijk, want zo weet je altijd precies van welke plaat een product gesneden is. Hij vervolgt: “Met het materiaalcertificaat is de klant op de hoogte van alle specificaties van die plaat: de fabrikant, de chemische waarde en de samenstelling van het materiaal.”

Tot nu toe was het koppelen van materiaalcertificaten een arbeidsintensieve klus die veel nauwkeurigheid vroeg van medewerkers. “Voorheen moesten wij deze materiaalcertificaten altijd handmatig koppelen zodra er een staalplaat binnenkwam in de onze fabriek. Dit betekende dat er een medewerker tijd vrij moest maken om het materiaalsoort te controleren, moest kijken of dit klopte met de bestelling, het handmatig moest noteren in een map en deze map de juiste plek geven om vervolgens nog de plaat en bijbehorende nummers te koppelen. Het kon lang duren voordat dit allemaal verwerkt was. Er ging kostbare tijd productietijd verloren.”

Oplossing en implementatie

De innovatieve softwareapplicatie CAS bleek dé uitkomst te zijn voor Joop van Zanten Staalservice. Jonathan legt uit hoe het werkt: “CAS herkent direct het smelt- en plaatnummer van het materiaal, de materiaalsoort en de dikte. Zo matcht het programma het materiaalcertificaat aan de plaat. Deze gegevens hebben we allemaal van te voren ingegeven en aan het systeem ‘geleerd’.” Wordt de data niet herkent, is er geen match. Zo ben je altijd verzekerd van het in productie nemen van de juiste staalplaat.

Tijdens de implementatie is er veel aandacht geweest voor de inrichting. “CAS heeft ons geholpen met het analyseren van het probleem en heeft ons proces tot in detail bekeken. Zelfs de koppeling met ons ERP systeem Ridder IQ hebben ze in het implementatieproces meegenomen.”

Voordelen

Nu de implementatie gereed is, merken ze bij Joop van Zanten dagelijks de voordelen van de applicatie: “Met CAS kunnen we met één druk op de knop het materiaalcertificaat koppelen aan de staalplaat. Dat bespaart ons ontzettend veel tijd én elimineert het risico op menselijke fouten. Dat biedt onze klanten de zekerheid dat ze de juiste certificaten ontvangen, bij het juiste product.” Bovendien worden onnodige wachttijden zo voorkomen en kan er direct bij levering van de staalplaten de productie gestart worden.

Samenwerking

De samenwerking met CAS ontstond op een bijzondere manier. “CAS heeft ons benaderd”, vertelt Jonathan. “Toen we merkten dat zij ons probleem met de wachttijden konden oplossen, werden we meteen enthousiast. Dit moesten we hebben.”

Hij is dan ook heel tevreden over de samenwerking. “We zijn altijd wat huiverig met software leveranciers. Doen ze wel wat ze beloven? CAS heeft onze verwachtingen overtroffen. Het is een betrouwbare partner en het contact is goed. Ze hebben precies gedaan wat ze beloofd hebben en houden ook na de implementatie vinger aan de pols.”

Toekomst

Voor de toekomst ziet Jonathan meer mogelijkheden voor samenwerking tussen Joop van Zanten en CAS. “We hebben CAS al gevraagd om ons te helpen bij meer digitaliseringsvraagstukken. Dit is dus zeker een langdurige samenwerking!”

Durf jij voorop te lopen in innovatie?

Met een geautomatiseerde certificaatverwerking loopt jouw organisatie voorop in kwaliteit én innovatie. Durf je de samenwerking aan? Neem contact op. We bespreken graag de mogelijkheden voor jouw organisatie.